Testvérféltékenység

Gyermekek

Ha szülő vagy, nyilván arra vágysz, hogy a gyerekeid szeressék egymást, ne rivalizáljanak, és Te is ugyanúgy tudj viszonyulni hozzájuk. A valóság azonban sokszor más. A testvérféltékenység ősidők óta jelen lévő érzés, és mindenhol jelen van- hol kisebb, hol nagyobb mértékben. Nem lehet minden helyzetben ugyanúgy kezelni, mert a testvérek személyisége, a cselekedeteik mögötti érzelmek, motivációk gyökere más és más lehet, de azért Te is tehetsz azért, hogy jó legyen.

Mit lehet tenni?

Te hogy érzel a témával kapcsolatban? Van lelkiismeret furdalásod, hogy melyik gyermekedre mennyi idő jut? Ki mit vár el tőled? Neked mik az igényeid?

A legfontosabb, hogy Te jól érezd magad a bőrödben! Ha gyötröd magad, fáradt és nyűgös vagy, a gyermekeid is azok lesznek! Tehát töltődj föl először Te, aztán jöhetnek a megoldási utak!

Hogy ezek mik lehetnek? Kérdezd meg magadtól: Mi az, amit valóban szeretnék? Hogyan szeretném látni együtt a gyermekeimet? Mi az, amit már most megtehetek? Mivel a gyermeke(i)det Te ismered a legjobban, Te találod meg a legeredményesebb megoldást is, higgy nekem, és a belső hangodnak, a megérzéseidnek!

Vizualizálj! Lásd, mit szeretnél! Érezd át minden érzékszerveddel! Éld meg úgy, mintha már úgy is lenne! És akkor úgy is lesz! Csak igazán higgy benne!

Egy kis gyakorlati tanács: Minden gyermekedre szánj külön- külön is időt! Nem kell, hogy hosszú legyen, de amikor vele vagy, és tudod, hogy ez az Ő ideje, rá figyelj! Babusgasd (akkor is, ha nagy vagy nem olyan típus, fontos a testi érintés is), nevettesd, oldódj föl vele – hálás lesz érte a kapcsolat!

Gondold végig, melyik gyermeked miben különleges. Mi az, amit a legjobban szeretsz benne? Erre koncentrálj, ezt hangsúlyozd, mondd el nekik, dicsérd őket, így minimalizálhatod a rivalizálást!

Beszéljetek nyíltan az érzelmekről! Kistestvér születésekor például mind benned, szülőben, mind a gyermekben sokféle – akár szélsőséges – érzelmek jelennek meg.

Benne például, hogy szereti is a kistestvért, mert ugye szeretni kell és mert a kisbabák – amikor nem sírnak és nem kakisak – aranyosak. De ugyanakkor nem is szereti (néha nagyon nem), mert ugye anyu és apu kevesebb időt, figyelmet fordít rá, meg a tesó idegesítő is tud lenni. Megjelenik a düh, a szomorúság, sokféle érzelem, ami nagy stresszt okozhat a gyerekben, mert nem tudja, hogyan kezelje őket. Fontos, hogy Te szülőként elfogadd és megértsd Őt, és ezt fejezd is ki! Például: megértem, hogy idegesít, hogy üvölt a kicsi, szerintem is nagyon hangos…Neked milyen ötleted van, mi a baja? És ezzel be is vontad a nagytestvért, aki érzi, hogy számít! Ha bántja a kicsit, azt ne hagyd, de válaszd szét az érzelmeket és a cselekedeteket! Hangsúlyozd, hogy megérted, hogy dühös, de akkor sem bánthatja a kicsit! Segíts neki levezetni a feszültséget! Járjon sportolni, táncoljatok együtt, legyen olyan hely, ahol kiabálhat, ha éppen ahhoz támad kedve, pl. hangos zenére autóban. Figyeld meg, mi segít neki!

Este érdemes a kistestvért korábban fektetni, és akkor a nagyobb testvérrel van kis idő, amikor az övé vagy. Ha azonban egyszerre szeretnéd altatni, fontos, hogy ne csak a kicsinek add meg a testközelséget, hanem a nagynak is! Például amikor anyaként szoptatod a kicsit, a nagy is odabújhat, simogathatod, mesélhetsz neki vagy megkéred a partneredet, hogy bújjatok össze együtt a gyerekekkel. Találd meg, mi a legjobb megoldás a számotokra!

Fontos látnod a valóságot. Mi van most? Mi az, amit tapasztalsz? Milyen mértékű a testvérféltékenység? Mi az, amire igazán szüksége lenne a gyerekeidnek tőled?

Térképezd fel a lehetőségeidet! Mi az, amit elsőként megtehetsz, másodszor, és aztán? Mihamarabb cselekedj, ne várd, hogy magától megoldódjon (lehet, hogy megoldódik, de maradandó feszültségek, fájdalmak keletkezhetnek közben)! Ha tudsz, segíts, és az egész családnak könnyebb lesz később! Hajrá!

Testvér érkezésekor lehetnek benned is kétségek, nem csak a gyermekedben, és ez teljesen rendben van! Például hogy hogy fogod –e tudni ugyanúgy szeretni mindkét gyermekedet? Fogod! Maximum nem ugyanúgy, máshogy, de nagyon!

Hogyan fogsz megbirkózni a mindennapokkal, a feladatokkal? Hogyan tudsz egyszerre jó partner, szülő, barát stb lenni? Ha tudatosabb vagy, ezekre a kérdésekre is könnyedén megtalálod a választ! Jó hír, hogy a tudatosság is edzhető, akár az izom sportolás közben. Kezd kicsiben, és álmodj nagyot! Tűzz ki apró célokat: ma ezt megcsinálom eddig. És megcsinálod, ne halogass! Holnap kicsivel többet vállalsz, és így tovább! Ez a kis ’edzés’ sokat segít majd abban, hogy erősödjön az önbizalmad, hogy érezd, kontrollálni tudsz bizonyos helyzeteket, hogy szervezettebb legyen a napod, hogy tisztábban láss, hogy több belső erőd legyen, amit bármikor elő tudsz hívni, és megtudd, mi mindenre vagy képes szülőként. Meglátod, csökken majd a rossz érzésed, hogy valamit rosszul csinálsz, és másokkal, valamint magaddal szemben ellenállásba ütközöl, illetve folyamatos aggodalomba, hogy mit mulasztottál el, mit csinálhattál volna másképp. Ne felejtsd, ha Te jól vagy, a Családod is jól lesz! Tegyél érte! És szeresd magad! Ha ezt az energiát sugárzod magadból, a gyermekeid is ezt veszik át, és a szeretet energia veszi őket körbe- még akkor is, amikor bunyóznak! J

„Az egyik legnagyobb dolog, amit adhatsz a gyermeked számára, ha testvérrel ajándékozod meg. Mert a testvéri kötelék különleges, tartós, mindent felülíró és szent.”

Megérintett a téma?

 

Zalai-Zempléni Zsófia vagyok, moderátor és mestercoach. Bővebben ide kattintva olvashatsz rólam. Ha úgy érzed, cikkem témája akutális a számodra, ha támogatásra van szükséged, vedd fel velem a kapcsolatot!

Értesülj elsőként
a friss hírekről!

 

Kevés hírlevelet küldök, azok viszont valóban értékes információkat tartalmaznak. Érdemes feliratkoznod!

error: Content is protected !!